webOS Nation Forums >  Homebrew >  webOS Homebrew Apps > The Ghastly Headset - for those of us with handsets stuck in headset mode!
The Ghastly Headset - for those of us with handsets stuck in headset mode!
  Reply
Like Tree7Likes

 
Thread Tools Display Modes
Old 02/17/2010, 09:42 PM   #1 (permalink)
Member
 
Posts: 542
Hey Guys,

I need some beta testers to test 0.0.1 of my new app, The Ghastly Headset. I've posted most of the info on my blog, but I'll copy and paste the meat of it.

This application will NOT be available on preware/filecoaster until I can confirm it works as designed. In order to do that, I need some people to test it!
----------------------------------------------------------------------
futurepr0n | webOS Application: The Ghastly Headset BETA

Note: There is an outstanding bug that will cause the phone audio mode to revert back to headset mode after making a call. I have no been able to pinpoint why it's doing this and my effort to counteract this behaviour have not been successful. As a result, I've ceased all development on this app and decided not to publish a half-working solution to preware.

If you're one of the many (including me) who struggle daily with having their phones get stuck in headset mode, this may be your lucky day. After a final frustrating encounter with this problem, which required me to once again clean out the headset with alcohol, I decided to do something about it. Long story short, I created an app.

The Ghastly Headset (derived from the fact the Pre thinks there's a headset that isn't there... a ghost headset) is fairly limited and approximately 3 hours in its infancy. It has three main functions:
  1. Show the current audio mode (either speaker, headset or headset w/ mic)
  2. Force headset mode
  3. Force speaker mode
I've tested the application and the forcing of the audio seems to persist across applications (thank god), however I'm unable to fully test with a stuck Pre because I just fixed mine! So that's where I need you, loyal beta testers. I need people with stuck Pre handsets to see if forcing speaker mode will actually work. Toggling the headset (if it's not stuck) will reset the audio mode to whichever you want it to be.

note: you CANNOT force headset mode with no headset plugged in, it will report an error and fail. Sorry!

Update v.0.0.2
- Added phone audio support. You can now toggle between headset and front-speaker mode. Check out the above blog post link for more info.
----------------------------------------------------

Download here and install via WebOS QI:
http://futurepr0n.com/file.axd?file=..._0.0.2_all.ipk

Direct Link:
http://www.futurepr0n.com/depot/com...._0.0.2_all.ipk



__________________
Developer of Ultimate Hockey, netSpeed, BatteryMonitor, The Ghastly Headset,
netSpeed HD, St4rs and Matrix Exhibition
-------------------------------------------------------------------
Follow my webOS projects on my blog and follow me on twitter

Last edited by neville; 09/28/2010 at 10:25 PM.
neville1355 is offline   Reply With Quote
Liked by kostka, xberserker, blackfireball5 and 4 others like this.
Old 02/18/2010, 01:25 AM   #2 (permalink)
Member
 
Santowl's Avatar
 
Posts: 7
Well this problem just started for me yesterday. I was thinking it was a patch and was removing them one at a time when I had the time. None of the other threads' ideas have helped me.

I just tried the app, it says 'Current Audio Mode is: Speaker' I pressed the 'Force Headset Mode' button and got the following error...
{"returnValue":false, "errorText':
"could not set current scenario'}
failed

I can put a toothpick down into the jack and press the button; then it changes to 'Current Audio Mode is: Headset with mic'

I'll keep playing with it...

Last edited by Santowl; 02/18/2010 at 01:49 AM. Reason: spelling
Santowl is offline   Reply With Quote
Thanked By: krhansen
Old 02/18/2010, 01:53 AM   #3 (permalink)
Member
 
Santowl's Avatar
 
Posts: 7
I finally read the instructions and now understand the error. I didn't have a headset plugged in! Once I plugged one in I tried again. I got it to change modes but it didn't fix the problem. I think I have it backwards anyway. All sounds function properly in all apps except when I put the phone up to my ear for a call, speaker phone works though.

I think it's a hardware issue because my power button has no spring in it and seems to be stuck. I'll try to exchange it tomorrow unless you want me to try other things.
Santowl is offline   Reply With Quote
Old 02/18/2010, 08:34 AM   #4 (permalink)
Member
 
Posts: 542
Thanks for giving it a try. It seems like the media playback/voice (phone) portion of the audio may be separated somehow.

I'll investigate and likely release a new version some time later this week.

Don't wait for me though, if you can get an easy exchange from sprint then by all means go for it!
__________________
Developer of Ultimate Hockey, netSpeed, BatteryMonitor, The Ghastly Headset,
netSpeed HD, St4rs and Matrix Exhibition
-------------------------------------------------------------------
Follow my webOS projects on my blog and follow me on twitter
neville1355 is offline   Reply With Quote
Old 02/18/2010, 08:40 AM   #5 (permalink)
Member
 
Posts: 106
Thanks for giving this a try! I have this issue from time to time, and it would be nice to see a workaround, as there are many times I don't realize it is stuck in headset mode until I am out and about somewhere without my headphones with me to "unstick" my phone, so I am forced to take all calls in speakerphone mode...not the best thing in a crowded restaraunt!
Gr3yGhOsT is offline   Reply With Quote
Old 02/18/2010, 08:49 AM   #6 (permalink)
Member
 
minimalposter's Avatar
 
Posts: 52
I am another user who is frustrated with the headset problem. Thank you for attempting an elegant work around (as opposed to the alcohol wipes and q-tips I travel with daily).

I can't wait to try this and report back!
minimalposter is offline   Reply With Quote
Old 02/18/2010, 10:22 PM   #7 (permalink)
Member
 
Posts: 542
Hey Guys,

I'm really close to making a fully working version. Right now the phone audio seems to reset itself after one call (which obviously isn't so good). If I can't find a way to intervene on this behaviour, the app may need to stay open unfortunately.

I should be able to post something for everyone to test by this weekend. Hopefully post it to the precentral app gallery shortly thereafter.
__________________
Developer of Ultimate Hockey, netSpeed, BatteryMonitor, The Ghastly Headset,
netSpeed HD, St4rs and Matrix Exhibition
-------------------------------------------------------------------
Follow my webOS projects on my blog and follow me on twitter
neville1355 is offline   Reply With Quote
Old 02/19/2010, 11:56 AM   #8 (permalink)
Member
 
Posts: 1
Thanks for the program!
Without anything plugged in it was saying it was in headset mode. Switched to speaker and everything is working great. It will randomly switch to headset mode, but I keep the app open and switch it back.
buggyspit is offline   Reply With Quote
Old 02/19/2010, 12:15 PM   #9 (permalink)
Member
 
netwrkr9's Avatar
 
Posts: 3,201
I had the "stuck in headphone mode" issue a few months back too. The problem is that the open port allows dust/debris to enter and slow/stop the trip mechanism that switches the phone into "headphone mode" when you install the headphone plug into the jack. While alcohol does clean out the jack, I found something that worked better for me. What I did was take some WD40 and lighty spray some on the tip of the headphone plug and insert it into the headphone jack, then I removed it and cleaned it with a cloth. I repeated this procedure a few more times and this solved the problem for me. Am I suggesting that you take the nozzle of the spray can and spray directly in the headphone jack, NO! I don't know, maybe this might work for you. I did this a few months ago and have yet had this problem reappear.
netwrkr9 is offline   Reply With Quote
Old 02/23/2010, 12:34 PM   #10 (permalink)
Member
 
Posts: 104
Thank you.

I can't make calls with this, but the speaker works for everything else now.

Last edited by musicguy; 02/23/2010 at 12:44 PM.
musicguy99 is offline   Reply With Quote
Old 02/23/2010, 09:41 PM   #11 (permalink)
Member
 
Posts: 56
I saw this a little too late, just unstuck my headset, and just in case I may stay away from headsets, at leas for a while, it's good to know there is a solution in case this happens to me again. Thanks!!!
erapalo is offline   Reply With Quote
Old 02/23/2010, 09:51 PM   #12 (permalink)
Member
 
Posts: 542
Updated with interim version to allow you to toggle phone audio as well.
__________________
Developer of Ultimate Hockey, netSpeed, BatteryMonitor, The Ghastly Headset,
netSpeed HD, St4rs and Matrix Exhibition
-------------------------------------------------------------------
Follow my webOS projects on my blog and follow me on twitter
neville1355 is offline   Reply With Quote
Old 02/23/2010, 10:28 PM   #13 (permalink)
Tazmorator
 
berdinkerdickle's Avatar
 
Posts: 11,058
Congrats on your efforts here.
__________________
Just call me Berd.
berdinkerdickle is offline   Reply With Quote
Old 02/23/2010, 10:35 PM   #14 (permalink)
Tazmorator
 
berdinkerdickle's Avatar
 
Posts: 11,058
Added to first post of this thread:
http://forums.precentral.net/palm-pr...ml#post1820251
__________________
Just call me Berd.
berdinkerdickle is offline   Reply With Quote
Old 02/25/2010, 09:23 PM   #15 (permalink)
Member
 
Posts: 104
Yes! I can finally use my phone speaker. Thanks for the update! I have to set it again after each phone call.
musicguy99 is offline   Reply With Quote
Old 02/27/2010, 03:05 PM   #16 (permalink)
the
Member
 
Posts: 4
thank GOD for the app.
the is offline   Reply With Quote
Old 02/28/2010, 06:28 PM   #17 (permalink)
Member
 
Posts: 22
My phone isn't getting stuck in headset it appears (based on this app), but i have NO earpiece sound. what is interesting is that sometimes i'll start a call and i'll hear audio for a short bit and then it will go silent. Any ideas?

FIXED...toggling the mute switch did the job for me...wow must have missed that in all the other threads i read.
__________________
treo 650 (dad still uses today!) --> treo 700p --> treo 800w --> htc touchPro2 (HATED IT...30 day return) --> pre!

Last edited by Linkster5; 02/28/2010 at 06:32 PM. Reason: UPDATE...fixed!
Linkster5 is offline   Reply With Quote
Old 03/02/2010, 10:50 AM   #18 (permalink)
Member
 
Posts: 40
nice job! waiting for version with *unlimited* calls after settings were choosed
__________________
If my post was helpful for you then don't forget to say "Thanks!"
igor.cv is offline   Reply With Quote
Old 03/02/2010, 06:34 PM   #19 (permalink)
Member
 
Posts: 542
I should be able to cook up a final version to push into the precentral app gallery this week. I had to reformat my computer last weekend so I have to go through the rounds of reinstalling the SDK.

But note that for my planned way of keeping the audio mode set to work, the app must STAY open. If you close the app after setting the audio, after one phone call it will reset again.
__________________
Developer of Ultimate Hockey, netSpeed, BatteryMonitor, The Ghastly Headset,
netSpeed HD, St4rs and Matrix Exhibition
-------------------------------------------------------------------
Follow my webOS projects on my blog and follow me on twitter
neville1355 is offline   Reply With Quote
Old 03/07/2010, 07:42 AM   #20 (permalink)
Member
 
Posts: 31
thank you. thank you. thank you. Was beginning to think my phone was broke and it was all just a simple reset.
NCZman is offline   Reply With Quote
Thanked By: SumTuusDeus
Reply

 

Thread Tools
Display Modes



 


Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0