webOS Nation Forums >  webOS Devices >  HP Pre 3 > Can never access photo app after "remove" from PC
Can never access photo app after "remove" from PC
  Reply
Like Tree2Likes

 
Thread Tools Display Modes
Old 01/18/2013, 11:08 AM   #1 (permalink)
Member
 
Posts: 726
When I plug the Pre3 into my PC tu use as USB I always richt-click on it and select "remove", it then goes in charge mode. But I've noticed that every single time I just can't access the photo app later on, it just loads indefinitely. Any tips?
__________________
Was sucked into Palm when I bought the Treo650, unfortunately subsequent phones didn't live up to expectations.
crowning73 is offline   Reply With Quote
Old 01/18/2013, 11:59 AM   #2 (permalink)
pivotCE Developer
 
RumoredNow's Avatar
 
Posts: 2,230
Quote:
Originally Posted by crowning73 View Post
When I plug the Pre3 into my PC tu use as USB I always richt-click on it and select "remove", it then goes in charge mode. But I've noticed that every single time I just can't access the photo app later on, it just loads indefinitely. Any tips?
If you get the spinning wheel after you sideload photos, try a full phone reboot. It forces a read of the folders and updates the database.
__________________
Nokia Lumia 925 (T-Mobile Variant): Windows Phone 8.1 Preview for Developers
LG Nexus 4 (16GB): Sailfish OS EA3
Dell Venue 8 Pro (32GB): Windows 8.1 Desktop OS w/ Office 2013 H&S
RumoredNow is offline   Reply With Quote
Old 01/18/2013, 12:18 PM   #3 (permalink)
Member
 
Posts: 726
I've noticed that restarting the device solves it but it's annoying as it happens every single time and restarting the Pre3 takes forever..
__________________
Was sucked into Palm when I bought the Treo650, unfortunately subsequent phones didn't live up to expectations.
crowning73 is offline   Reply With Quote
Old 01/18/2013, 12:25 PM   #4 (permalink)
pivotCE Developer
 
RumoredNow's Avatar
 
Posts: 2,230
LOL Love that boot time for webOS. It's like a nice, quiet, time out. Maybe get some tea, catch up on your correspondence, put some laundry in the wash... Come back and peek at the phone - nope, not ready yet.

There are some alt strategy threads around that have a workaround for the database update. I don't remember thread titles or content though. Sorry...
__________________
Nokia Lumia 925 (T-Mobile Variant): Windows Phone 8.1 Preview for Developers
LG Nexus 4 (16GB): Sailfish OS EA3
Dell Venue 8 Pro (32GB): Windows 8.1 Desktop OS w/ Office 2013 H&S
RumoredNow is offline   Reply With Quote
Liked by dkirker and kataran like this.
Old 01/18/2013, 02:30 PM   #5 (permalink)
Member
 
checkmate's Avatar
 
Posts: 926
Make sure you don't browse the pre's files on your computer with a 'Thumbnails' view, as this seems to slightly alter the filesystem. Instead try to use a 'List View'.

When you add or delete files in the DCIM folder via your computer, this will also mess up the filesystem. Try instead to copy them from the list view and paste to your computer. Any deleting should be done on the phone.

Also, Don't use 'Safely Remove', Instead use the 'Eject' option.

It's an annoying bug that has always been present on my Pre3 and has something to do with the way files are indexed in the pre's database. It seems ALL media files are indexed in the same single database, which gets corrupted any time you so much as *think* about moving files around!
__________________
HP Pre 3 (UK)
checkmate is offline   Reply With Quote
Thanked By: crowning73
Old 03/12/2013, 12:13 PM   #6 (permalink)
Member
 
Posts: 726
Quote:
Originally Posted by checkmate View Post
It's an annoying bug that has always been present on my Pre3 and has something to do with the way files are indexed in the pre's database. It seems ALL media files are indexed in the same single database, which gets corrupted any time you so much as *think* about moving files around!
Nope, not working. Followed this in detail, only used list not thumbnail, didn't delete anything or copy, always use eject, still can't open the phone app without a hard reset. I also noticed that I can't use the camera as it just won't save the photo taken. If anyone who can kill this silly bug foverer it'll be too late
__________________
Was sucked into Palm when I bought the Treo650, unfortunately subsequent phones didn't live up to expectations.
crowning73 is offline   Reply With Quote
Old 03/12/2013, 01:46 PM   #7 (permalink)
Member
 
checkmate's Avatar
 
Posts: 926
The other option is to download the WiFi File Sharing app from Preware.
When I access photos through this I never seem to get the problems with the 'Spinning Circle of Doom'.
__________________
HP Pre 3 (UK)
checkmate is offline   Reply With Quote
Old 03/12/2013, 02:11 PM   #8 (permalink)
Moderator
 
OldSkoolVWLover's Avatar
 
Posts: 7,732
Man I swear I posted in this earlier....

Sounds like a media indexer issue, I would guess the photos are being taken but not indexed by webOS when you have this issue.
OldSkoolVWLover is offline   Reply With Quote
Old 03/13/2013, 01:31 AM   #9 (permalink)
pivotCE Developer
 
Posts: 2,115
Could try that one or search in other threads on media indexer problems:
Media Indexer Refresh | webOS Nation
gizmo21 is offline   Reply With Quote
Old 03/18/2013, 12:31 PM   #10 (permalink)
Member
 
Posts: 726
Quote:
Originally Posted by gizmo21 View Post
Could try that one or search in other threads on media indexer problems:
Media Indexer Refresh | webOS Nation
I already have the media indexer, it doesn't work with this stupid bug.


Quote:
The other option is to download the WiFi File Sharing app from Preware.
Correct me if I'm wrong, ff the PC has no wifi, this doesn't work right? It's not like Android where you can FTP your files..
__________________
Was sucked into Palm when I bought the Treo650, unfortunately subsequent phones didn't live up to expectations.
crowning73 is offline   Reply With Quote
Old 03/18/2013, 01:04 PM   #11 (permalink)
Member
 
geekpeter's Avatar
 
Posts: 3,686
Quote:
Originally Posted by crowning73 View Post
I already have the media indexer, it doesn't work with this stupid bug.




Correct me if I'm wrong, ff the PC has no wifi, this doesn't work right? It's not like Android where you can FTP your files..
if your wired to a wireless router ittl still work
__________________
Touchpad Keyboard Themes - >> Click Me <<
geekpeter is offline   Reply With Quote
Old 03/18/2013, 01:52 PM   #12 (permalink)
Member
 
checkmate's Avatar
 
Posts: 926
Quote:
Correct me if I'm wrong, ff the PC has no wifi, this doesn't work right? It's not like Android where you can FTP your files..
As Geekpeter says, it will work via your wireless router. It makes your Pre appear as a network drive.

You leave the app running in the background and until you swipe away the card you can access files on your Pre's USB partition.

I find the connection does take about 5 mins to settle after starting the app.
__________________
HP Pre 3 (UK)
checkmate is offline   Reply With Quote
Old 03/19/2013, 02:50 AM   #13 (permalink)
Member
 
Posts: 726
Quote:
Originally Posted by checkmate View Post
As Geekpeter says, it will work via your wireless router. It makes your Pre appear as a network drive.
I installed WiFi File Sharing together with Easy Samba & Homebrew JS Service Framework, I open up the app but I'm not sure what I should see next and where, I can't see my phone anywhere on my PC and I'm not inclined to leave the app open too long to be honest as I'm not sure I want my colleagues and bosses to see what's on my phone... anyone could be specific on where I should see the drive? I've read the WiFi File Sharing thread but I'm none the wiser.
__________________
Was sucked into Palm when I bought the Treo650, unfortunately subsequent phones didn't live up to expectations.
crowning73 is offline   Reply With Quote
Old 03/19/2013, 03:12 PM   #14 (permalink)
Member
 
Posts: 48
Hi all,

I also have a Pre3 and experienced the same problem. After connecting as USB device and disconnecting via "Eject", the photo app and the internal music player spin endlessly.
Formerly I also did a reboot, which fixed it, but was inconvenient.
Yesterday I may accidentally have found a workaround:
1. connect via USB
2. eject
3. while the USB cable is still connected, try the photo-app
4. if the spinning wheel is shown, reconnect as USB drive
5. eject again
6. open the photo app again. This time it opens and no spinning wheel is shown.

I only tested that twice now, but both time it worked and I really hope, that it works every time and not only for me.

I'm on windows 7 home premium 32-bit and have a German Pre3

Regards,
Uwe

P.S.: Every time I connect, win7 asks me to scan and fix my Pre - what will happen if I select to do this?
__________________
Handspring Visor -> Palm Centro -> HP Pre 3 / HP TP 4G
HerrSchwarz5 is online now   Reply With Quote
Old 03/19/2013, 05:31 PM   #15 (permalink)
Member
 
checkmate's Avatar
 
Posts: 926
Quote:
Originally Posted by crowning73 View Post
I installed WiFi File Sharing together with Easy Samba & Homebrew JS Service Framework, I open up the app but I'm not sure what I should see next and where, I can't see my phone anywhere on my PC and I'm not inclined to leave the app open too long to be honest as I'm not sure I want my colleagues and bosses to see what's on my phone... anyone could be specific on where I should see the drive? I've read the WiFi File Sharing thread but I'm none the wiser.
To find my Pre3, I just click on the 'Network' icon on my desktop and the phone appears in the list of devices. As I said previously, it sometimes takes a few minutes to appear. Obviously other people on your wireless network will be able to access your files too, but they'd have to know you've connected I guess.
__________________
HP Pre 3 (UK)
checkmate is offline   Reply With Quote
Old 03/19/2013, 06:19 PM   #16 (permalink)
Member
 
dkirker's Avatar
 
Posts: 1,000
Quote:
Originally Posted by RumoredNow View Post
LOL Love that boot time for webOS. It's like a nice, quiet, time out. Maybe get some tea, catch up on your correspondence, put some laundry in the wash... Come back and peek at the phone - nope, not ready yet.
Thanks for reminding me to do my laundry!! :P

I think there might be a luna service command to force the filenotify service to "unstick". I also think I patched my photos app (I should upload it!) to not display the stupid spinner. It might mean that your new photo won't show up because filenotifyd is "stuck", but at least you can access others.... I should probably do this with the music app, too.
__________________
The comments and thoughts expressed on this discussion board are strictly my own and are not those of OpenMobl Systems.
dkirker is offline   Reply With Quote
Old 03/20/2013, 10:41 AM   #17 (permalink)
Member
 
Posts: 726
Quote:
Originally Posted by HerrSchwarz5 View Post
Hi all,

I also have a Pre3 and experienced the same problem. After connecting as USB device and disconnecting via "Eject", the photo app and the internal music player spin endlessly.
Formerly I also did a reboot, which fixed it, but was inconvenient.
Yesterday I may accidentally have found a workaround:
1. connect via USB
2. eject
3. while the USB cable is still connected, try the photo-app
4. if the spinning wheel is shown, reconnect as USB drive
5. eject again
6. open the photo app again. This time it opens and no spinning wheel is shown.

I only tested that twice now
I tested it once, didn't work. Have to do the laundry, make myself a coffee, watch an episode of CSI and wait for the damn phone to swhitch on again after a hard reset..


Quote:
To find my Pre3, I just click on the 'Network' icon on my desktop and the phone appears in the list of devices
Nope, can't see anything.
__________________
Was sucked into Palm when I bought the Treo650, unfortunately subsequent phones didn't live up to expectations.
crowning73 is offline   Reply With Quote
Old 03/20/2013, 10:52 AM   #18 (permalink)
Member
 
GMMan's Avatar
 
Posts: 2,136
I would suggest checking the logs at this time, and see if there's something holding up the indexer or database service.
__________________
Contact: @GMMan_BZFlag (me on Twitter)
webOS Releases: Change your App Catalog country: TouchPad/PC | TouchPad/webOS Resources | Search suggestion patch for browser | Cycling Email Notifications | Don't Doctor! Make a good support request. | How to post logs | webOS Charge Monitor
GMMan is offline   Reply With Quote
Old 03/20/2013, 11:17 AM   #19 (permalink)
Member
 
Posts: 726
Quote:
Originally Posted by GMMan View Post
I would suggest checking the logs at this time, and see if there's something holding up the indexer or database service.
and that's an ordinary operation, is it? I must say I'm not very tech savvy..
__________________
Was sucked into Palm when I bought the Treo650, unfortunately subsequent phones didn't live up to expectations.
crowning73 is offline   Reply With Quote
Old 03/20/2013, 11:56 AM   #20 (permalink)
Member
 
GMMan's Avatar
 
Posts: 2,136
Check the link in my signature.
__________________
Contact: @GMMan_BZFlag (me on Twitter)
webOS Releases: Change your App Catalog country: TouchPad/PC | TouchPad/webOS Resources | Search suggestion patch for browser | Cycling Email Notifications | Don't Doctor! Make a good support request. | How to post logs | webOS Charge Monitor
GMMan is offline   Reply With Quote
Reply

 

Thread Tools
Display Modes



 


Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0